Fritillaria en Narcisbollen tegen mollen

Het is weer bijna herfst, wat betekend dat we aan de voorjaarsbloeiers moeten gaan denken. Deze worden namelijk in de herfst geplant zodat je in het voorjaar kan genieten van de bloemenpracht. Ik ga het deze keer niet hebben over de welbekende tulpenbollen, maar juist over de iets minder bekende Fritillaria bollen en de ondergewaardeerde narcisbollen. Een ding hebben deze twee voorjaarsbloeiers gemeen, ze zijn namelijk niet zo geliefd bij dieren zoals mollen en herten. Wanneer deze dieren regelmatig een bezoekje brengen aan je tuin, zul je waarschijnlijk al wel gemerkt hebben dat sommige bloemen of planten perfect in het dieet passen van bijvoorbeeld mollen. Alhoewel alles in de natuur gebeurt met een reden, staat het huilen mij nader dan het lachen wanneer ik in de herfst 100 bloembollen planten, en er in het voorjaar geen enkele omhoog komt omdat de mol heeft genoten van een overheerlijke maaltijd. Dus voor de tuinliefhebbers die dit ook wel eens hebben meegemaakt, Fritillaria en narcisbollen passen niet in het dieet van planteters en kunnen dus veilig in de tuin worden geplant.

Fritillaria bollen stinken


Er zijn verschillende soorten Fritillaria bollen, de meest bekende is toch wel de keizerskroon. De bloembol van de keizerskroon ziet eruit als een appel waar het klokkenhuis is uitgesneden, en draagt een erg sterke lucht met zich mee. Dit is dan ook de reden waarom de fritillaria bollen vaak als hulpmiddel worden aangeboden om dieren zoals herten en mollen uit je tuin te verdrijven. Het idee is dat wanneer je deze bol plant, de sterke geur van de bol, verspreid wordt in de tuinaarde. Mollen kunnen deze geur niet verdragen en zullen dus uit je tuin wegblijven. In de praktijk blijkt dit goed te werken, en is het dus goed mogelijk om keizerskroon bollen tussen bloemen en planten te zetten die graag worden opgegeten door meneer de mol. Naast een mol afwerende werking produceren de keizerskronen ook erg mooie bloemen in het voorjaar. De bloemen zijn er in verschillende kleuren, zoals geel, rood en oranje, en keren elk voorjaar weer terug in de tuin.

Narcisbollen zijn giftig


Een andere bolbloem die je voorjaar vult met bloemen zonder het risico weggegeten te worden door een mol, zijn de narcisbollen. Ik hou van narcissen, om de mooie variërende bloemen, lange bloeitijd en sterk meerjarig karakter. Als je eenmaal narcisbollen in je tuin hebt geplant, zul je hier elk voorjaar opnieuw van kunnen genieten. Daarnaast vermeerderen narcissen zich elk jaar, wat betekend dat de bloemenpracht elk voorjaar alleen maar groter wordt. De reden waarom mollen en herten geen narcisbollen eten, is omdat deze een giftig stofje bevatten. Dit stofje kan ook schadelijk zijn voor mensen dus geniet vooral van de bloemen, maar eet de bol en de bloemen niet op.

Recommended Articles